Toksik kelimesi solunum yolu ile alınan zehirli bir madde olarak açıklanmaktadır. Bu sebeple sadece zehirli bir maddeye temas etmeyle değil zehirli bir maddenin bulunduğu ortamda bulunmak da kişinin zehirle etkileşime geçmesine sebep olabilir. Toksik ilişkiler de aynı böyledir. Kişinin toksik olan bireyle yakın bir ilişki kurmasına gerek yoktur. Aynı ortamda bulunması bu kişiden etkilenmesi için yeterlidir.
Toksik ilişki dendiği zaman akla ilk önce romantik ilişkiler gelse de aslında kişi romatik ilişkilerin dışında arkadaşlıkta, iş hayatında ve aile ortamında da toksik ilişkilerin içinde bulunabilir. Biriyle ilişkide olmak ve onunla bir şeyler paylaşmak genelde bize iyi hissettirir değil mi? Eğer bunu her gün sorguluyor ve kendinizi ilişkinin içinde iyi hissetmiyorsanız bir yerlerde bir problem olmalı. Peki toksik bir ilişkinin içinde olduğumuzu nasıl fark ederiz?
Toksik bir ilişkide olabileceğinizi gösteren bazı işaretler;
Toksik ilişkide olan kişiler kendisini genelde baskı altında hissederler. İlişkide mutsuz olduğunun farkındadırlar ancak yine de ilişkiden kopamazlar. Peki kişi içinde bu kadar mutsuz olduğu bir ilişkiyi neden sürdürür? Toksik ilişkinin nedenleri kişilerin negatif yaşantıları, önceki ilişkileri, aile dinamikleri ve bağlanma stilleri gibi pek çok şey olabilir. Bunu anlayabilmek için derinlemesine bir inceleme gerekmektedir.
Peki toksik ilişkiden nasıl kurtuluruz? Öncelikle toksik bir ilişkide olduğunuzun farkına varmayla başlar bu süreç. Bunu bir uyanış olarak düşünebilirsiniz. Farkındalık önemlidir. Toksik bir ilişkide olduğunuzu fark ettiğiniz an aslında değişim için ilk adımı atmış sayılırsınız. Bundan sonraki adım ise terapi desteği almak olabilir. Elbette ki hiçbir psikolog size toksik bir ilişkide olduğunuzu ve sonlandırmanızı söylemez bunu farkedecek ve ilişkinizle ilgili kararı verecek olan kişi sizsiniz. İlişki içindeyken karşıdaki için olduğu kadar kendimiz için de sorumluluklarımız vardır.
Eğer kurduğumuz bir ilişki bize zarar veriyorsa bu konuda bir şeyler yapmak için adım atmamız gerekebilir. Yaşadığımız negatif olayların üzerini örtmek, yok saymak veya kendimizce karşıdaki kişiyi aklamak bize şimdi olmasa da ilerleyen süreçte duygusal anlamda çok ciddi zararlar verebilir. Kendi ilişkimizi ve hayatımızı değerlendirirken objektif olamayabiliriz bu noktada eğer kişinin ihtiyacı varsa psikoloji alanında eğitim almış bir uzmandan destek almak sağlıklı olacaktır.
Hazırlayan: Kl.Psk Özge Ersoy